Κυριακή 28 Ιουνίου 2009

Ποεδρικές Εκλογές 22/6

Σήμερα στη σχολή μας πραγματοποιούνται εκλογές με σκοπό την ανάδειξη προέδρου (και αναπληρωτή αυτού) του τμήματος. Η ημερομηνία που επιλέχθηκε για την πραγματοποίηση της διαδικασίας μόνο τυχαία δεν μπορεί να είναι, μιας και –εν μέσω εξεταστικής - η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών δεν έχει καθημερινή επαφή με τη σχολή και ως εκ τούτου δεν ενημερώνεται για τα τρέχοντα ζητήματα.
Επιλέγουν λοιπόν με αυτή την τακτική να μην έρθουν σε ευθεία σύγκρουση με το φοιτητικό σώμα και τις διεκδικήσεις αυτού αλλά να υλοποιήσουν σχεδόν υπόγεια τις επιθυμίες τους (που –τι σύμπτωση!- ταυτίζονται με το γράμμα του –νέου!- νόμου).

Εμείς, το Αντίδοτο Φαρμακευτικής, επιλέγουμε να απέχουμε από αυτή τη διαδικασία, (αλλά και από κάθε άλλη παρόμοια) που στοχεύει στη δημιουργία και ισχυροποίηση αντιδραστικών μονοπρόσωπων οργάνων όπως ο πρόεδρος σχολής και ο πρύτανης ιδρύματος. Γιατί τέτοια όργανα το μόνο που κάνουν είναι να πιέζουν για την υλοποίηση των υπουργικών εντολών που –αν μη τι άλλο- μόνο υπέρ των φοιτητών δεν είναι…
Φέτος θα εφαρμοστεί και για πρώτη φορά το μέτρο της καθολικής ψηφοφορίας των φοιτητών (σύμφωνα με το νέο νόμο πλαίσιο) έναντι της ψηφοφορίας μόνο των εκπροσώπων που ίσχυε μέχρι πρότινος .
Το μέτρο αυτό, αν και εκ πρώτης όψεως φαίνεται άκρως δημοκρατικό και δείχνει ότι θα τονώσει τις συμμετοχικές διαδικασίες εις βάρος των πελατειακών σχέσεων, μόνο ως τέτοιο δεν μπορεί να εκληφθεί!
Ουσιαστικά τίποτα δεν αλλάζει προς το καλύτερο στο πεδίο των προεδρικών εκλογών, μιας και , έχοντας σαν αβάντα την περίοδο διενέργειας αυτών -εν μέσω εξεταστικής η κινητικότητα των σχολών είναι σαφέστατα μειωμένη έως ανύπαρκτη- οι φοιτητικές παρατάξεις ενεργοποιούν ανάλογα με τα συμφέροντά τους το εκλογικό τους ‘’χαρέμι’’ , ώστε να προσέλθουν στις κάλπες και να αναδείξουν τον «καλύτερο».

Ποιος όμως είναι ο καλύτερος και πως είναι σε θέση οι φοιτητές που προέρχονται αυτοβούλως –χωρίς την ανάμιξη των παρατάξεων- να τον γνωρίζουν όταν οι υποψήφιοι γίνονται γνωστοί λίγες μέρες πριν ενώ το έργο τους, οι ιδέες τους και κυρίως οι προθέσεις τους για τη σχολή , παραμένουν άγνωστα ακόμα και μετά τις εκλογές;

Και εδώ είναι που οι παρατάξεις αναλαμβάνουν για ακόμα μία φορά το ρόλο του καλού σαμαρίτη- καθοδηγητή που θα ενημερώσουν τους φοιτητές για τη διαδικασία!!Και αυτή η ενημέρωση..μόνο αμερόληπτη δεν θα είναι...

Απέχουμε λοιπόν γιατί αρνούμαστε να συμβάλλουμε στην οικοδόμηση σιδηρών ατόμων –πρόεδρος , πρύτανης κλπ- που θα συγκροτούν πειθαρχικά συμβούλια και θα άρουν το άσυλο όποτε θέλουν!
Που θα μειώνουν τη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων μας και θα μειώνουν τη διάρκεια της εξεταστικής μας κατά το δοκούν! που θα ενισχύουν τις πελατειακές σχέσεις με τις φοιτητικές παρατάξεις ανάλογα με τα συμφέροντά τους !
Άτομα που εφαρμόζουν τελικά το νόμο πλαίσιο, τη διαδικασία της Μπολόνια και όλα αυτά στα οποία το φοιτητικό κίνημα εναντιώθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα…

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση της διαπλοκής και των συμφερόντων εμείς προτάσσουμε το δρόμο των Γενικών Συνελεύσεων, των αμεσοδημοκρατικών οργάνων και της διαφάνειας, αναγνωρίζοντας αυτά ως τα μόνα υπεύθυνα για τη λήψη αποφάσεων.
Γιατί αυτές είναι οι αποφάσεις που οφείλουν να μεταφέρονται και να τηρούνται σε κάθε διαδικασία και όχι η ‘απλή’ γνώμη των εκπροσώπων.

Δεν δίνουμε λευκή επιταγή, ούτε αναθέτουμε τις ευθύνες μας σε κανέναν!!
Συλλογικά αποφασίζουμε για το μέλλον μας!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου