Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

Καλεσμα σε Πορεία: Πεμπτη 10/9

Οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος δείχνουν ότι το αστικό μπλοκ δεν ντρέπεται να κρύψει τις προθέσεις του. Η δεξιά ( λέγε με Ν.Δ.) μα και η αριστερή (λέγε με ΠΑΣΟΚ) μπότα του κεφαλαίου συμφωνούν απόλυτα ότι το «εθνικό συμφέρον» επιτάσσει ένα νέο γύρο επίθεσης στα στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζόμενων. Ενορχηστρωτής της επίθεσης είναι –όπως πάντα- η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξέφρασε την ανάγκη για «πάγωμα» μισθών και συντάξεων προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση. Συνένοχος στο νέο γύρο εγκλημάτων που σχεδιάζονται, στέκεται η υποταγμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ, η οποία όταν δεν κοιμάται τον ύπνο του δικαίου, καλεί τους εργαζόμενους σε κινητοποιήσεις με αίτημα να μην ξεπουληθούν πλήρως τα εργασιακά δικαιώματα. Ουσιαστικά, ο γραφειοκρατικός συνδικαλισμός συνδιαλλάσσεται με το κεφάλαιο παρακαλώντας να καταπατηθούν «με μέτρο» τα δικαιώματα των εργαζόμενων.
Μπροστά στο σκηνικό αυτό που μεθοδικά έχει στηθεί, οι εργαζόμενοι αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από τα αστικά κόμματα αλλά ούτε από τις γραφειοκρατικές ηγεσίες τους. Ιδιαίτερα το διάστημα από το Δεκέμβρη και μετά έγιναν τα πρώτα αισιόδοξα βήματα για την ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος με τη χάραξη νέας στρατηγικής που περιλαμβάνει ριζοσπαστικούς στόχους και νέες μορφές οργάνωσης. Μέσα από την αναβάθμιση του ρόλου των πρωτοβάθμιων σωματείων, προχωράει η ρήξη με λογικές υποταγής και αυτοπεριορισμού του κινήματος, οι οποίες προωθούνται με συνέπεια από τους συνδικαλιστές εκπροσώπους των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και οι οποίες έχουν καθηλώσει και ένα μεγάλο μέρος της Αριστεράς. Όμως η βαθύτατη οικονομική κρίση έχει αποκαλύψει την αναποτελεσματικότητα τέτοιων στρατηγικών καθώς η όξυνση των ταξικών αντιθέσεων πιέζει ,περισσότερο από ποτέ, για ένα ριζοσπαστικό, νικηφόρο κίνημα που θα φέρει τη διέξοδο από την κρίση. Σε αυτή τη λογική, τα ριζοσπαστικά τμήματα των εργαζόμενων αγωνίζονται προκειμένου να συνδέσουν την ικανοποίηση των άμεσων αιτημάτων τους με στρατηγικές που θα φέρουν τη ρήξη με το κατεστημένο και την ανατροπή του σε σοσιαλιστική κατεύθυνση.

Σε αυτά τα πλαίσια, ορθώνονται δύο επιλογές στους φοιτητές. Είτε να επικεντρωθούν αποκλειστικά στην εξεταστική του Σεπτέμβρη και να αγνοήσουν τις ταξικές συγκρούσεις που εντείνονται γύρω τους, είτε να επιλέξουν το δρόμο της συσπείρωσης με τα πρωτοπόρα τμήματα των εργαζόμενων και της έμπρακτης αλληλεγγύης στον αγώνα για ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής και οικοδόμηση των βάσεων της εργατικής εξουσίας.
Εμείς, ως ΑΝΤΙΔΟΤΟ-ΕΑΑΚ, πιστεύουμε ότι τα συμφέροντα του φοιτητικού κινήματος είναι άρρηκτα δεμένα με αυτά του εργατικού και δεν τρέφουμε αυταπάτες για την ύπαρξη ενός «υπερταξικού» φοιτητικού κινήματος όπως το φαντάζονται οπορτουνιστικές δυνάμεις της σχολής μας π.χ. ΠΑΣΠ. Συνεπώς, καλούμε τους φοιτητές να συμμετάσχουν στην πορεία των πρωτοβάθμιων σωματείων στις 10/9, 19.30 στα Χαυτεία.

Ενισχύουμε τον αγώνα των εργαζόμενων για την ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών της Ε.Ε. και τη σοσιαλιστική διέξοδο από την κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου