Τετάρτη, 10 Μαρτίου 2010

ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ 9/3

Την τελευταία βδομάδα η ελληνική κοινωνία έγινε μάρτυρας της πιο σκληρής και αντιλαϊκής πολιτικής που εφάρμοσε κυβέρνηση από τα χρόνια της μεταπολίτευσης και έπειτα. Με πρόφαση μια κρίση που οι ίδιοι οι καπιταλιστές δημιούργησαν, το ΠΑΣΟΚ με τη σύμπραξη της Ν.Δ. και του ΛΑ.Ο.Σ. επιβάλει στην ελληνική εργατική τάξη άμεσα αλλά και στην υπόλοιπη κοινωνία –που από καιρό τώρα δοκιμάζεται από την όλο και αυξανόμενη ακρίβεια ,κακό απότοκο του δημοσιονομικού ελλείμματος – έμμεσα (με την εφαρμογή καθολικών μέτρων όπως η αύξηση του ΦΠΑ) τη μεταρρύθμιση που τόσα χρόνια ζητούσε το ευρωπαϊκό κεφάλαιο αλλά κανένας δεν τολμούσε να εφαρμόσει. Έτσι την Τετάρτη 3/3 το κυβερνητικό επιτελείο ανακοινώνει τα εξής: μείωση κατά 30% στα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας- περικοπή 12% στα επιδόματα των δημοσίων Υπαλλήλων- μείωση 7% των αποδοχών των εργαζομένων σε ΝΠΙΔ, που εξαρτώνται από το Δημόσιο- πάγωμα όλων των συντάξεων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα- αύξηση του ΦΠΑ, από 19% σε 21%, από 9% σε 10% κι από 4,5% σε 5%- αύξηση 8 λεπτά στην τιμή της βενζίνης, 3 λεπτά στο πετρέλαιο κίνησης- αύξηση κατά 20% των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε τσιγάρα- αύξηση κατά 20% των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε ποτά- αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, εξαιτίας της επιβολής ειδικού φόρου κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργεια - μείωση 10% της κρατικής χρηματοδότησης στα Ταμεία ΟΑΠ - ΔΕΗ και ΤΑΠ – ΟΤΕ- περικοπές 200 εκατομμυρίων ευρώ στα προγράμματα του υπουργείου Παιδείας- αναστολή των προσλήψεων στο δημόσιο τομέα το 2010- μία πρόσληψη για κάθε πέντε συνταξιοδοτήσεις στο Δημόσιο από το 2011- Περικόπτεται κατά 5% ή 500 εκατομμύρια ευρώ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Πέμπτη και Παρασκευή (4/3 και 5/3 αντίστοιχα) οι δρόμοι της Αθήνας πλημμυρίζουν από τη λαϊκή οργή στα δυο μεγάλα συλλαλητήρια που έγιναν. Αντίστοιχα και στις επαρχιακές πόλεις τα ποσοστά της απεργίας αγγίζουν ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά ενώ τα σωματεία προκηρύσσουν μεγάλη πανελλαδική πανεργατική απεργία για την Πέμπτη 11/3. Τα πρωτοπόρα τμήματα των εργαζομένων δίνουν ήδη δυναμικές απαντήσεις. Δεν ξεγελιούνται ούτε από τις φιγουρατζίδικες εσωκομματικές κόντρες του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Ν.Δ. που προβάλλονται από τα Μ.Μ.Ε. ούτε από τις ψεύτικες κραυγές των ξεπουλημένων μεγαλοσυνδικαλιστών.Δεν μπαίνουν στο στημένο κοινωνικό διάλογο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για να διαπραγματευτούν τους όρους της ήττας τους, καθώς δεν την έχουν αποδεχτεί.

Δεν τρέφουν αυταπάτες για την Ε.Ε., που ως ένωση καπιταλιστικών κρατών δεν μπορεί παρά να εκφράζει και να υπερασπίζεται ως συνολικός κεφαλαιοκράτης τα συμφέροντα των εθνικών αστικών τάξεων, έχοντας ως στόχο την ανάπτυξη και διαφύλαξη του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής σε βάρος των εργαζομένων με κάθε μέσο.
Δεν τρέφουν αυταπάτες για το ρόλο των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, που τη μέρα ψήφισης των νέων μέτρων αρκέστηκαν στο να καλέσουν σε τρίωρη στάση εργασίας. Τους έχουν δει να προσαρμόζουν τα αιτήματά τους στις απαιτήσεις του ΣΕΒ, να συμμορφώνονται με τις κυβερνητικές εκκλήσεις για διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης, να δίνουν ακίνδυνο περιεχόμενο ακόμα και στις όποιες κινητοποιήσεις αναγκάζονται να πραγματοποιούν λόγω της πίεσης που τους ασκείται από τη βάση τους. Δεν εγκλωβίζονται στις λογικές τους που εμποδίζουν την ριζοσπαστικοποίηση του κινήματος. Τους απομονώνουν, παίρνοντας στα χέρια τους τον αγώνα μέσα από το συντονισμό των πρωτοβάθμιων σωματείων. Προκειμένου να αποκρουστεί συνολικά η πολιτική του κεφαλαίου, αναγκαία προϋπόθεση είναι η προώθηση της ταξικής συνείδησης όλο και μεγαλύτερου τμήματος των εργαζομένων.

Δυστυχώς όμως η λαίλαπα ων αντεργατικών μέτρων όχι απλά δεν σταμάτησε αλλά αναμένεται να φουντώσει για τα καλά μιας και τα παραπάνω όπως μας διαβεβαιώνουν ήταν μόνο η αρχή. Ακολουθούν τα μέτρα που θα πλήξουν τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα καθώς και το –υποστηριζόμενο από τις αντιδραστικές, δεξιές κυβερνήσεις Γαλλίας Γερμανίας – πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης.
Τόσο τα μέτρα που επιλέχθηκαν όσο και η χρονική περίοδος που θα αυτά καλούνται να εφαρμοστούν σίγουρα μόνο τυχαία δεν είναι. Τα τελευταία χρόνια η ελληνική κοινωνία υποφέρει από τις συνεχείς ανατιμήσεις της αγοράς ακόμα και στα είδη πρώτης ανάγκης. Το τελευταίο διάστημα τα δύο μεγάλα κόμματα, συνεπικουρούμενα από το ακροδεξιό ΛΑΟΣ, τον τύπο και τα υπόλοιπα ΜΜΕ προσπάθησαν και εν πολλοίς κατάφεραν να σπείρουν σε όλη την επικράτεια αισθήματα τρόμου και ανασφάλειας. Από το αβέβαιο πολιτικό τοπίο της κυβέρνησης Καραμανλή στην προεκλογική περίοδο και τις φιοριτούρες του ΠΑ.¨Σ¨Ο.Κ. και από τις πρώτες μέρες πραγματικά αργής διακυβέρνησης Γιωργάκη στην παραλίγο χρεωκοπία και τα εκβιαστικά μέτρα ο λαός ήταν μόνιμα με το μαχαίρι στο λαιμό. Σε μια περίοδο που το 20% του πληθυσμού βρίσκεται κάτω από τα όρια της φτώχιας, οι αντιδραστικές αλλαγές στην οικονομία ωθούν και τα μεσαία ακόμα στρώματα στη θέση των πρώτων. Αναγινώσκοντας λοιπόν η κυβέρνηση τη συγκυρία διαλέγει να εφαρμόσει τα μέτρα τώρα, θεωρώντας πως ένα βήμα από την εξαθλίωση οι κοινωνικές αντιδράσεις θα είναι ελάχιστες αφού όλοι θα δεχτούν παθητικά τα μέτρα για τη «σωτηρία» τους. Ευτυχώς διαψεύστηκε! Ο λαός αντέδρασε. Αντέδρασε σε αυτούς που τον βάζουν να πληρώσει τα σπασμένα τους. Καταλαβαίνει ότι τα μέτρα πάνω απ ΄ όλα είναι ταξικά και άδικα. Ταξικά γιατί κατά βάση καλείται να πληρώσει η εργατική τάξη και άδικα γιατί χρεώνεται μια κρίση που δημιούργησαν άλλοι. Η κρίση που τόσο καιρό ακούμε και βιώνουμε δεν είναι δημιούργημα ούτε των εργαζομένων ούτε των τυχοδιωκτών του συστήματος γενικά και αόριστα. Προφανώς και οι τελευταίοι ευθύνονται σε ένα βαθμό γα το δημοσιονομικό έλλειμμα η κρίση όμως οφείλεται στις δομές του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος και τρόπου παραγωγής.

Σε μια περίοδο τόσο κρίσιμη για το εργατικό κίνημα η κυβέρνηση επιλέγει για μια ακόμα φορά την τακτική των πολλαπλών χτυπημάτων- μετώπων. Έτσι εν μέσω εξεταστικής η Διαμαντοπούλου καλεί τους πρυτάνεις να οριοθετήσουν τους χώρους ασύλου –σύμφωνα πάντα με το νόμο πλαίσιο που θα επανεξέταζαν- ενώ το Σάββατο 20-02-2010 γίνεται άρση του ασύλου στην πολυτεχνιούπολη του Ζωγράφου. Επιλέγουν με ύπουλα μέσα να απονομιμοποιήσουν αυτό το αιματοβαμμένο λαϊκό κεκτημένο στα μάτια του κόσμου για να αποφύγουν τις επικίνδυνες για το σύστημα διαστάσεις του –ανέκαθεν χρησιμοποιήθηκε σαν χώρος γέννησης και ανάπτυξης όλων των λαϊκών κινημάτων. Ειδικά σε αυτή τη συγκυρία το ΠΑΣΟΚ φοβάται την ανάπτυξη ενός μαζικού φοιτητικού – εργατικού κινήματος που θα οργανώνεται στους κόλπους των χώρων ασύλου. Πέρα όμως από τις σχετικές ενέργειες για το άσυλο η υπ. Παιδείας ανακοίνωσε περιχαρής και άλλες βαθυστόχαστες αλλαγές που ετοιμάζεται να κάνει στο χώρο της 3ο βάθμιας εκπαίδευσης όπως η μετατροπή όλων των συγγραμμάτων σε ηλεκτρονικά βιβλία. Δεν είναι δύσκολο λοιπόν να φανταστούμε τι θα σήμαινε αυτό για άτομα που δεν έχουν πρόσβαση στο internet αλλά και ακόμα τι θα συμβεί με μαθήματα που απαιτούν εξαντλητικές σημειώσεις και αποστήθιση. Επιπλέον η μη τύπωση συγγραμμάτων θα οδηγήσει και σε εκατοντάδες κενές θέσεις εργασίας αφού δεκάδες εκδοτικοί οίκοι και τυπογραφεία που στηρίζονταν στα εν λόγω βιβλία θα καταρρεύσουν οικονομικά.
Στη σχολή μας, έκπληκτοι ανακαλύψαμε ότι πριν καλά καλά τελειώσει η εξεταστική –για την ακρίβεια μια μέρα πριν εξεταστεί ένα από τα πλέον μαζικά μαθήματα, η φυσιολογία1- καλείται γενική συνέλευση του τμήματος στη οποία συζητείται μεταξύ άλλων και η μετατροπή του πτυχίου μας σε master. Εφαρμόζοντας πλήρως τη διαδικασία της Μπολόνια οι υπεύθυνοι του τμήματος θέλουν να προχωρήσουν στο σπάσιμο του ενιαίου πτυχίου μας μέσω της ¨αναβάθμισής¨ του σε master. Προφανώς κανένας από τους υπέρμαχους της αλλαγής δεν ενημέρωσε το φοιτητικό σώμα ότι κάτι τέτοιο θα επέφερε τεράστιο πλήγμα τόσο στα εργασιακά μας δικαιώματα (αφού δεν θα έχουμε όλοι το ίδιο πτυχίο –λόγω εξειδικευμένου θέματος στο μάστερ- προφανώς θα χάνουμε τα σημερινά επαγγελματικά μας δικαιώματα και ο καθένας θα αγωνίζεται ατομικά για καλύτερους όρους εργασίας) όσο και στους ρυθμούς σπουδών μας (παράλληλα με την εφαρμογή των πιστωτικών μονάδων ο καθένας θα μπαίνει σε μια τροχιά εντατικοποίησης προκειμένου να ανταπεξέλθει στον αυξανόμενο ανταγωνισμό με τους συμφοιτητές του) . Επίσης σταδιακά η διαδικασία της Μπολόνια προβλέπει την προσκόμιση διδάκτρων για τα 2 έτη που θα αντιστοιχούν στο Master (συνεπώς οι ταξικοί φραγμοί θα εμποδίζουν μεγάλο τμήμα των φοιτητών να τελειώσουν τις σπουδές τους ) .
Κατά τα άλλα βλέπουμε το νόμο πλαίσιο για την ανατροπή του οποίου το φοιτητικό κίνημα έδωσε μεγαλειώδεις μάχες ένα προηγούμενο διάστημα να εφαρμόζεται μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο ενώ οι περισσότερες σχολές έχουν αρχίσει να υιοθετούν το πνεύμα της εντατικοποίησης και ανταγωνιστικότητας που τόσο επιθυμούσε το υπουργείο και οι φίλοι του οι ευρωπαίοι…

Η άρχουσα τάξη γνωρίζει και φοβάται τις τεράστιες δυνατότητες που γεννώνται για την εργατική τάξη μέσα από την κρίση και γι’ αυτό προσπαθεί να τις αντιμετωπίσει εκ των προτέρων. Προετοιμάζεται προσπαθώντας να διασπάσει το πιο αγρίως εκμεταλλευόμενο κομμάτι της εργατικής τάξης, τους μετανάστες. Στα πλαίσια αυτά έφερε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. προς ψήφιση το νομοσχέδιο για χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας στους μετανάστες. Τους χωρίζει λοιπόν σε παράνομους και νόμιμους, διευκολύνοντας δε και την εκάστοτε εργοδοσία να συνεχίσει να τους εκμεταλλεύεται αφού εμποδίζει ουσιαστικά τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
• Κατάργηση όλων των νέων μέτρων.
• Να μην εφαρμοστεί το σύμφωνο σταθερότητας.
• Κάτω τα χέρια από το άσυλο, το άσυλο ανήκει σε όλο το λαό. Διεύρυνση του σε σχολεία και εργασιακούς χώρους. Όχι στην ποινικοποίηση των συλλογικών αγώνων και των μαχητικών πρακτικών του φοιτητικού κινήματος.
• Να αποσυρθεί εδώ και τώρα ο αντιδραστικός Νόμος-Πλαίσιο.
• Ένα ενιαίο πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο, με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα σε αυτό.
• Απεμπλοκή της Ελλάδας από τον Κοινό Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΚΕΧΑΕ), μπλοκάρισμα της διαδικασίας της Μπολόνια, ανυπακοή στις κατευθύνσεις και οδηγίες της ΕΕ για την εκπαίδευση.
• Καμία οικονομική επιβάρυνση των φοιτητών του τμήματος για τους εργαστηριακούς εξοπλισμούς. Δωρεάν διανομή αυτών από το τμήμα.
• Να σταματήσει τώρα αυτή η τρελή κούρσα της εντατικοποίησης. Δικαίωμα – τουλάχιστον μιας- απουσίας σε κάθε εργαστήριο που απαιτεί πάνω από 6 ώρες την εβδομάδα. Δυνατότητα αναπλήρωσης για τα υπόλοιπα.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:
• Συμμετοχή του συλλόγου στην πανελλαδική πανεργατική πορεία με τα ταξικά πρωτοβάθμια σωματεία
• Παράσταση του συλλόγου στη σύγκλητο με θέμα το άσυλο στις 21-03-2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου