Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Ο Αγώνας της Κερατέας, είναι αγώνας όλων μας

Επί τέσσερις μήνες η κοινωνία της Κερατέας, της Λαυρεωτικής και όχι μόνο, αγωνίζονται για την προστασία του τόπου τους, της αξιοπρέπειας, της νομιμότητας εναντίον της κατασκευής Χ.Υ.Τ.Α στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο του Οβριόκαστρου. Τέσσερεις μήνες αντιμέτωποι με τη βία, την καταστολή, την τρομοκρατία, αντιμέτωποι με εκατοντάδες αστυνομικούς που έχουν ζώσει την περιοχή, με έρευνες και εφόδους χωρίς εισαγγελική παρουσία και εντάλματα έρευνας ,οι κάτοικοι γίνονται καθημερινά μάρτυρες μιας απίστευτης σε αγριότητα αστυνομικής βίας. Η ωμότητα, οι άμεσες απειλές για τη ζωή, οι ύβρεις των αστυνομικών που απειλούν χιλιάδες κατοίκους φέρνουν στο νου εφιαλτικές μνήμες «στρατού κατοχής». Η «Δημοκρατία» και η «έννομη τάξη» καταλύθηκαν από τους υπερασπιστές τους.

Μπροστά σε αυτήν την χούντα που βιώνουν, οι κάτοικοι έχουν βγει δυναμικά στους δρόμους έχουν παρατήσει τα σπίτια τους, έχουν παρατήσει τις δουλειές τους και… «βαράνε» υπερωρίες στα μπλόκα!! Ένας αγώνας πέρα από μικροπολιτικές λογικές που οργανώθηκε από τους κατοίκους και δεν κατευθύνεται από κόμματα. Είναι η έκφραση της αυθόρμητης βούλησης των κατοίκων της Κερατέας και ολόκληρης της Λαυρεωτικής να αντισταθεί στην αδικία, την βία, τα τετελεσμένα γεγονότα ενάντια σε ένα έργο που έχει ούτως η άλλως κηρυχτεί παράνομο, ακόμα και με απόφαση του Ειρηνοδικείου του Λαυρίου. Καταφέρνει να συγκεράσει άτομα διαφορετικών κοινωνικών τάξεων, διαφορετικών πολιτικών αντιλήψεων οι οποίοι πια δρουν κάτω από μία κοινή συνιστώσα… Να μην μετατραπεί η περιοχή σε ένα απέραντο σκουπιδότοπο της Αττικής, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της κυβέρνησης και των εργολάβων. Τελικά αντιστέκονται σε όλη αυτή την παρακμή της ελληνικής πραγματικότητας που βιώνει η χώρα. Οποιαδήποτε προσπάθεια του Δήμου Κερατέας για διάλογο έχει πέσει στο κενό… Τα αιτήματά τους; Απλά! Από τη μία ζητούν να αποχωρήσουν άμεσα οι δυνάμεις καταστολής για να αποχωρήσουν με τη σειρά τους και οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι της Κερατέας, και από την άλλη είναι πρόθυμοι να συμφωνήσουν την εγκατάσταση μονάδας διαχείρισης των απορριμμάτων της περιοχής τους και μόνο.

Τα Μ.Μ.Ε παίζοντας για ακόμη μία φορά το προπαγανδιστικό τους ρόλο καυτηριάζουν τόσο καιρό την «ανομία» των κατοίκων, τις επιθέσεις τους ενάντια στις δυνάμεις καταστολής, κατηγορούν γονείς και καθηγητές, ότι χρησιμοποιούν τους νέους θέτοντάς τους σε καθημερινό κίνδυνο. Απέναντι στη σιωπή των κεντρικών δελτίων ειδήσεων, των πουλημένων δημοσιογράφων και των προπληρωμένων πρωτοσέλιδων υπάρχει μια μάζα ανθρώπων η οποία αντιστέκεται στους «εκ των άνωθεν» σχεδιασμούς, στα συμφέροντα των «ημετέρων». Ολοένα και περισσότερες δυνάμεις οργανώνονται, σχηματίζοντας πυρήνες ανυπακοής και αντίστασης. Ολοένα και μεγαλύτερες αντιδράσεις εμφανίζονται απέναντι στα αντιλαϊκά, αντιδραστικά μέτρα και νομοθετήματα που επιχειρεί να επιβάλει η χούντα ΠΑΣΟΚ- ΕΕ- ΔΝΤ και οι συνδιαχειριστές τους. Το συμπέρασμα πάντως είναι ένα: η Κερατέα φαίνεται πως άνοιξε ένα νέο δρόμο στην εποχή που ζει η Ελλάδα. Αναδεικνύει τη δύναμη που έχει ο κόσμος όταν είναι ενημερωμένος, ενεργός, ενωμένος, θέλει και πιστεύει ότι θα καταφέρει.

Η αλληλεγγύη σε αυτό τον αγώνα από όλα τα σημεία της Ελλάδας, δείχνουν την ανάγκη που έχουν οι πολίτες να μάθουν την αλήθεια, να αναζητήσουν οι ίδιοι λύσεις και να μπουν στη διαδικασία να διαμορφώσουν μια νέα τάση ζωής. Το μοντέλο ζωής, όπως μας παρουσιάστηκε και όπως το υποστήριξαν όλα αυτά τα χρόνια έφθασε στο τέλος του. Η ανάγκη πλέον είναι επιτακτική. Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα στην Κερατέα, η διαχείριση των συνεπειών της δε θα είναι εύκολη. Το σύνθημα «..θα γίνει …της Κερατέας…» θα παραμείνει στο μυαλό μικρών και μεγάλων. Η Κερατέα άνοιξε το δρόμο, δείχνοντας μας πως η μόνη λύση βρίσκεται στους συλλογικούς ανυποχώρητους αγώνες. Ήρθε η ώρα να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας, να βγούμε στους δρόμους και να διεκδικήσουμε όλα όσα μας ανήκουν και δεν μας δόθηκαν ποτέ. Να δημιουργήσουμε ένα μαζικό ταξικό κίνημα εργατών και νεολαίας που μπορεί να ανατρέψει την επίθεση και ν’ απαλλαχτεί από τα δεσμά του κεφαλαίου με νικηφόρα επαναστατική προοπτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου