Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ 20/4/2010

Τους τελευταίους μήνες με πρόφαση την οικονομική κρίση ο λαός και η εργατική τάξη βιώνουν μια πρωτοφανή επίθεση από την πλευρά του κεφαλαίου με σκοπό να καταργηθούν όσες κατακτήσεις έχουν πετύχει με τους αγώνες τους. Ως ΄΄σκληρά΄΄ αλλά και ΄΄αναγκαία΄΄ περιέγραψε στις 3 Μάρτη τα νέα μέτρα τα νέα, ΄΄ έκτακτα ΄΄ μέτρα ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος με την στήριξη της Ν. Δ. και του ΛΑ. Ο. Σ. συνεχίζει μια πολιτική που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια και βυθίζει συνεχώς τεράστια κομμάτια του πληθυσμού στην εξαθλίωση. Για ποιους όμως είναι σκληρά και για ποιους αναγκαία αυτά τα μέτρα; Για εμάς την πρώτη εργατική γενιά που θα ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη είναι δεδομένο ότι είναι σκληρά, ενώ αναγκαία είναι για τους εργοδότες και το κεφάλαιο, οι οποίοι όχι μόνο δεν πλήττονται αλλά βγαίνουν ισχυρότεροι. Για την ευρωπαϊκή επιτροπή, την Ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα και το ΔΝΤ, κάτω από την εποπτεία ων οποίων βρισκόμαστε, τα χτυπήματα στο φορολογικό, στο ασφαλιστικό, στην εκπαίδευση, η ελαστικοποίηση της εργασίας με απολύσεις και πάγωμα των μισθών και των προσλήψεων αποτελούν αυτονόητη πολιτική και αποδεικνύουν για άλλη μια φορά τον αντεργατικό τους χαρακτήρα και το ότι δρουν προς όφελος της αστικής τάξης , των κυβερνήσεων και του κεφαλαίου. Έτσι ενώ οι αιτίες αύξησης του δημόσιου χρέους είναι τα σκάνδαλα των κυβερνήσεων, οι εισφοροδιαφυγές και φοροδιαφυγές των επιχειρήσεων, οι φοροελαφρύνσεις και φοροαπαλλαγές του κεφαλαίου η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι οφείλεται στις αυξημένες κοινωνικές παροχές και τη χρεώνει στους μισθωτούς και τους εργαζόμενους. Παράλληλα τα ΜΜΕ καλλιεργώντας ένα κλίμα τρομοκρατίας ΄΄ντύνουν΄΄ τα μέτρα με επιχειρήματα επιχειρώντας να τα περάσου ευκολότερα στη συνείδηση του κόσμου.

Στο μέτωπο της εργασίας:

H ΄΄υπό χρεοκοπία΄΄ Ελλάδα, η οποία γενναιόδωρα προσέφερε στις τράπεζες ένα πακέτο 28 δις. Ευρώ ζητά τώρα να πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση που ο ίδιος ο καπιταλισμός δημιούργησε. Έτσι η μονιμότητα καταργείται, η ελαστική εργασία νομιμοποιείται ενώ για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες μειώνονται κατά 10% οι ονομαστικοί μισθοί για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους στο δημόσιο τομέα, στέλνοντας ένα πολύ σημαντικό μήνυμα και στον ιδιωτικό τομέα που καλείται να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο. Για δεύτερη συνεχή χρονιά παγώνουν οι συντάξεις και έπονται περικοπές καθώς ο υπουργός οικονομικών αποφάσισε μείωση των μπάτζετ κατά 10%. Για τους αυτοαπασχολούμενους και τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα προβλέπονται ακόμη και προβλέπεται ακόμη και διακοπή στην καταβολή της σύνταξης και όταν λένε ότι θα πληρώσουν και οι πλούσιοι εννοούν την έκτακτη εισφορά 1% για όσους δηλώνουν εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ. Δηλαδή ένας εισοδηματίας των 8.000 ευρώ το μήνα θα πληρώσει 1000 ευρώ και ένας δημόσιος υπάλληλος των 1500 ευρώ θα πληρώσει περισσότερο από 1400 ευρώ. Επιπλέον τα ασφαλιστικά ταμεία είναι άδεια και οι εργαζόμενοι που ήταν οι μόνοι συνεπείς στις εισφορές προς αυτά καλούνται να πληρώσουν και πάλι ενώ τα χρέη της εργοδοσίας προς τα ταμεία ξεχνιούνται.
Στο πλαίσιο της γενικότερης αναδιάρθρωσης, έρχεται σαν λύση και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων το οποίο χειροτερεύει τους όρους εργασίας και εντείνει την εκμετάλλευση ενώ η κυβέρνηση εμπαίζει τους εργαζομένους μιλώντας για την ανάγκη των περικοπών προβλέπει φοροελαφρύνσεις για τις τράπεζες, μείωση της φορολόγησης για ο μεγάλο κεφάλαιο καθώς και του εισοδήματος από το εξωτερικό.

Στο μέτωπο της εκπαίδευσης:

Πατώντας πάνω στη συγκυρία της κρίσης και με την αναγνώριση του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, το οποίο είναι η εμπέδωση της λογικής της Μπολόνια, η κυβέρνηση μετατρέπει οριστικά πλέον το πανεπιστήμιο σε εργαστήρι επιβολής του εργασιακού μεσαίωνα. Το ΕΠΠ κατηγοριοποιεί το εκπαιδευτικό σύστημα σε 8 βαθμίδες κάθε μία από τις οποίες αντιστοιχεί σε ανάλογο επίπεδο γνώσεων. Επίσης αξιολογεί τα επαγγελματικά προσόντα σε τρεις άξονες: γνώσεις(πχ πτυχίο)-δεξιότητες (πχ σεμινάρια)-ικανότητες (πχ ξένες γλώσσες).Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι, λοιπόν, η αποσύνδεση των πτυχίων από τα επαγγελματικά τους δικαιώματα. Πλέον το πτυχίο δε θα σημαίνει αυτόματα επαγγελματική επάρκεια διαμορφώνοντας έτσι ένα θολό τοπίο σε σχέση με την επαγγελματική κατοχύρωση. Ταυτόχρονα το ΕΠΠ ωθεί τους πτυχιούχους σε διαρκές κυνήγι δεξιοτήτων και μετατρέπει τις συλλογικές διεκδικήσεις σε ατομικές.

Παράλληλα, το ΕΠΠ αναγνωρίζει τα ΚΕΣ τοποθετώντας τα στην πέμπτη βαθμίδα μαζί με τους σπουδαστές ΤΕΙ (στην έκτη βρίσκονται τα ΑΕΙ!) και δίνοντάς τους επαγγελματικά δικαιώματα. Μάλιστα ο μόνος έλεγχος που θα μπορεί να ασκήσει το ελληνικό κράτος σε όσα κολλέγια είναι θυγατρικά ξένων πανεπιστημίων θα αφορά μόνο σε χωροταξικά ζητήματα.

Το ΕΠΠ θέτει επιτακτικά και το ζήτημα εφαρμογής και του νόμου της αξιολόγησης. Τα ιδρύματα θα κατατάσσονται σε βαθμίδες αφού περάσουν τη διαδικασία της αξιολόγησης, η οποία θα επιβάλει την εφαρμογή του νόμου πλαισίου και την υιοθέτηση του μοντέλου λειτουργίας των ΚΕΣ υπό την απειλή της υποχρηματοδότησης και επομένως της περαιτέρω υποβάθμισής τους.
Επιπλέον, ακούσαμε πρόσφατα την κ.Διαμαντοπούλου να μιλάει για κατάργηση των ήδη υπαρχόντων συγγραμμάτων και την ψηφιοποίησή τους. Αυτό δημιουργεί προβλήματα αφενός μεν στην πράξη αφού η ανάγνωση και κατανόηση της ύλης γίνονται πολύ πιο δύσκολη και αφετέρου εντείνει τις κοινωνικές ανισότητες στην εκπαίδευση μιας και δεν έχουν όλοι οι φοιτητές την οικονομική δυνατότητα για αγορά ηλεκτρονικού υπολογιστή.

ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΣΧΟΛΗΣ

Τα σοβαρότερα προβλήματα στη σχολή μας είναι απόρροια των αντιδραστικών νόμων της κυβέρνησης και των επιταγών της Ε.Ε.
Καθημερινά βιώνουμε την εντατικοποίηση με συνεχόμενες ώρες μαθημάτων και εργαστηρίων τις οποίες δυσκολευόμαστε να παρακολουθήσουμε. Αυτό σε συνδυασμό με την έλλειψη απουσιών στα εργαστήρια και τη δυσκολία αναπλήρωσης τους, διαμορφώνουν κάθε άλλο παρά ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών.
Απαράδεκτο είναι και το γεγονός της μη εξασφάλισης για όλους τους φοιτητές των διαλέξεων κάθε μαθήματος καθώς και των παλαιότερων θεμάτων με τις λύσεις τους, από τη γραμματεία της σχόλης ή μέσω της ιστοσελίδας της. Την κατάσταση αυτή εκμεταλλεύονται οι καθεστωτικές παρατάξεις(ΠΑΣΠ-ΔΑΠ) μοιράζοντας οι ίδιες σημειώσεις, με στόχο να προσελκύσουν ‘’ψηφοφόρους’’.
Η ανασφάλιστη, αμισθί πρακτική άσκηση αποτελεί άλλο ένα σπουδαίο ζήτημα, το οποίο πρέπει να μας κινητοποιήσει, καθώς η εξασφάλιση ελάχιστης πληρωμής και τα ασφαλιστικά δικαιώματα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

• Απόσυρση των νέων μέτρων
• ΟΧΙ στη χούντα ΔΝΤ και ΕΕ
• ΟΧΙ στο ΕΠΠ
• Κάτω τα χέρια από το άσυλο, το άσυλο ανήκει σε όλο το λαό. Διεύρυνση του σε σχολεία και εργασιακούς χώρους. Όχι στην ποινικοποίηση των συλλογικών αγώνων και των μαχητικών πρακτικών του φοιτητικού κινήματος.
• Να αποσυρθεί εδώ και τώρα ο αντιδραστικός Νόμος-Πλαίσιο.
• Καμία άδεια σε κολέγιο-ΚΕΣ, να παρθούν πίσω όσες δόθηκαν. Να σταματήσει κάθε διαδικασία νομιμοποίησης και ισοτίμησής τους. Όχι στην ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας 36/05.
• Κατάργηση των ΚΕΣ και κάθε μορφής ιδιωτικής μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Καμία σκέψη για αναθεώρηση του αρ. 16 ή παράκαμψής του.
• Ανατροπή του νόμου-πλαίσιο, καμία εφαρμογή διάταξής του, να αποσυρθεί ο εσωτερικός κανονισμός. Καμία σκέψη για αξιολόγηση σε κανένα τμήμα.
• Ενιαία Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση, Δημόσια και Δωρεάν για όλους.
• Ένα ενιαίο πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο, με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα σε αυτό.
• Κατάργηση της βάσης του 10. Ενιαίο 12χρονο σχολείο με κατάργηση των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ. Ελεύθερη πρόσβαση σ’ όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και στην έρευνα χωρίς ταξικούς, οικονομικούς και εξεταστικούς φραγμούς.
• Να αποσυρθούν οι ψηφισμένοι νόμοι για ΙΔΒΕ, ΔΟΑΤΑΠ, Αξιολόγηση, έρευνα και μεταπτυχιακά.
• Aπεμπλοκή της Ελλάδας από τον Κοινό Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΚΕΧΑΕ), μπλοκάρισμα της διαδικασίας της Μπολόνια, ανυπακοή στις κατευθύνσεις και οδηγίες της ΕΕ για την εκπαίδευση.
• Καμία σκέψη για αντιδραστικές αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών (αλυσίδες, πιστωτικές μονάδες, κλπ.) της σχολής μας.
• Δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγκοινωνίες για όλους τους φοιτητές.
• 1400 Ευρώ κατώτατος μισθός, για να ζουν όλοι αξιοπρεπώς από μια και μόνο δουλειά. Όχι στο “πάγωμα” των μισθών και τη λιτότητα, να καταργηθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ.
• Απαγόρευση των απολύσεων, όχι στην περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων με πρόσχημα την κρίση.
• Μόνιμη, σταθερή, λιγότερη δουλειά, δουλειά για όλους. Όχι στην ανεργία και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας.
• Να καταργηθούν όλοι οι αντι-ασφαλιστικοί νόμοι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ (Πετραλιά-Ρέππα-Σιούφα). Πλήρη και διευρυμένη ασφαλιστική και υγειονομική κάλυψη όλων των εργαζομένων, καθώς και των νέων πτυχιούχων και ανέργων.
• Άμεση νομιμοποίηση των μεταναστών, να αποκτήσουν κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα. Άσυλο σε όποιον το ζητήσει. Όχι στο ρατσισμό και την ξενοφοβία. Όχι στο Σύμφωνο Μετανάστευσης της ΕΕ
• Να διαλυθούν τώρα ΜΑΤ και ειδικές δυνάμεις καταστολής, αφοπλισμός της αστυνομίας. Κατάργηση της χρήσης χημικών και δακρυγόνων. Να φύγουν οι χαφιεδοκάμερες από τους δρόμους.
• Κατάργηση των τρομονόμων της ΕΕ, καμία εφαρμογή τους. Κατάργηση της “ποινικοποίησης της κουκούλας” και των υπόλοιπων αυταρχικών διατάξεων που ψηφίστηκαν μετά το Δεκέμβρη.
• Καμία οικονομική επιβάρυνση των φοιτητών του τμήματος για τους εργαστηριακούς εξοπλισμούς. Δωρεάν διανομή αυτών από το τμήμα.
• Να σταματήσει τώρα αυτή η τρελή κούρσα της εντατικοποίησης. Δικαίωμα – τουλάχιστον μιας- απουσίας σε κάθε εργαστήριο που απαιτεί πάνω από 6 ώρες την εβδομάδα. Δυνατότητα αναπλήρωσης για τα υπόλοιπα.
• Όχι στην υποχρεωτική στράτευση στα 18, κανένας νέος μισθοφόρος. Καμία συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, να επιστρέψουν οι Έλληνες φαντάροι από Κόσσοβο και Αφγανιστάν. Έξω από ΝΑΤΟ και Ευρωστρατό, να κλείσουν οι βάσεις σε Σούδα και Άκτιο.
• Να τιμωρηθούν άμεσα οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί της επίθεσης στην συνδικαλίστρια Κ. Κούνεβα.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:

• Συμμετοχή του συλλόγου στην πορεία των φοιτητικών συλλόγων ενάντια στην καταστολή και την καταπάτηση των δημοκρατικών μας δικαιωμάτων την Πέμπτη 10/12 με προσυγκέντρωση στις 12.00 στα Προπύλαια
• Συμμετοχή στο Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων που θα πραγματοποιηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου